Page 1 of 2

Soveposer

PostPosted: 15 Sep 2017, 07:13
by Miamaria
Jeg er litt nysgjerrig på hva padlere har slags soveposer, ettersom jeg har lest at dunposer kollapser hvis de blir våte. Og vi ferdes jo i fuktig terreng. Vanntette poser kan det jo også gå hull på, noen er så uheldige at de blir tatt av floa, har jeg lest i bladet Padling.
Anser folk det her trygt og greit likevel, å ha dunpose på tur? Jeg bare ser at om jeg skal ha en skikkelig vinterpose så er det jo ikke mye annet jeg får med meg. Og har hatt med meg dunpose i god tro frem til nå.

Re: Soveposer

PostPosted: 15 Sep 2017, 11:34
by Kvase
så speider sport mente disse 2 er bra
https://speider-sport.no/mammut-tyin-mt ... 6045f2d4e5
+
https://speider-sport.no/mammut-kompakt ... 6045f2d4e5
valgets kval det med dun er vel at blir den søkka blaut så skal det vel litt mere en litt føn vind å tørke den :geek:

Re: Soveposer

PostPosted: 16 Sep 2017, 07:26
by hotshot
Sovepose erfaringer over mange år, selv om det ikke er padlebasert;
Dun er oppskrytt, mange år siden jeg kutta ut det. Dun blåser seg bare opp hvis den er varm, dvs. at dun kan funke som innerpose.
Hulfiber ruler. Hyggeligst med bomull eller lignende innerst, selv om ekstremistene ikke vil la fuktighet vandre ut.
Overtrekk mot vind og regn gir også ekstra varme og anbefales, kan til dels erstatte telt.
God tetting rundt hals og skuldre er viktig!
Underlag har også mye å si både for varme og komfort; alle poser blir flatklemt under kroppen.

Re: Soveposer

PostPosted: 16 Sep 2017, 16:51
by Joker
Har ikke dunpose selv, men jeg tror ikke det er noen grunn til bekymring. Det må da høre til sjeldenheten at soveposen, synt eller dun, blir liggende å flyte i vann. Min pose, Helsport Breheimen, har aldri vært våt, verken på fjellet eller på padletur. Jeg er hovesaklig på tur i de tre våteste delen av året, vår, sommer og høst.

Vet ikke hvordan det er med de nye syntposene, men før i tiden var de mye mer volumiøse enn tilsvarende dunposer.

Ei natt i en søkkvåt syntpose er alt annet enn behagelig. Man fryser kanskje ikke i hjel, men noe særlig med søvn blir det heller ikke.

Re: Soveposer

PostPosted: 09 Nov 2017, 17:31
by Morild
Det kommer nok an på hvor lett du har for å fryse, tenker jeg svaret er. Fiber tar større plass en dun om du sammenlikner tilsv. temperaturgrenser på de to. Da blir svaret for min del dun- en varm nok fibersovepose får knapt nok plass i kajakken. Den fuktige lufta nede ved havet medfører også at jeg fryser lettere enn ved tilsvarende temperatur oppe på fjellet. Ekstremfryser som jeg er sikrer jeg meg komfort i dun på padletur ved å ha en Jerven MiniHunter duk tredd utenpå soveposen om det er ekstra rå og kald luft. Da unngår jeg kondens på utsiden av posen med fare for at duna kollapser. Uansett er det lettere å pakke dunpose + jervenduk enn en stk. varm nok (og stor) fiberpose.

Re: Soveposer

PostPosted: 10 Nov 2017, 11:41
by Miamaria
Da fortsetter jeg i god tro. :) Jeg har jo også brukt jervenduk mini hunter utenpå posen, den har jeg jo som regel med. Men når det er regn, så må jeg enten være uten den ute, eller så blir det ganske vått å bruke den i teltet... Hva er den gode løsningen på sånt?

Re: Soveposer

PostPosted: 19 Nov 2017, 22:21
by Morild
Har alltid med meg avlagt skallbekledning (og sånne kortkorte støvler) på tur når det er meldt regn. Uelivet på land begrenser seg da stort sett til matlaging etc. Sjelden vi sitter og båler og "koser oss" ute når det regner med mindre noen har med tarp.....så jervenduken får ligge inne i teltet. Natta er viktigst.

Re: Soveposer

PostPosted: 22 Nov 2017, 09:42
by hotshot
Var på en jobb for mange år siden hvor jeg og en kompis overnattet ute i gapahuk et par uker. Brukte to soveposer: dunpose inni og en avdanket fiberpose utenpå. Det funka bra. Fiberposen trenger ikke være veldig varm for å gi dunposen optimale "arbeidsforhold". Det har vært solgt dobbeltposer basert på samme prinsipp. Dette gir også mulighet for å sjonglere etter årstid. Og ikke minst, 2 små kolli er lettere å fordele i kajakken enn 1 stort hvis man pakker dem hver for seg.

Har for øvrig testet Ajungilak Tyin 2 ekstrempose under åpen himmel i gamle dager i 15 kuldegrader. Våknet utpå natta og tok av meg en genser fordi det ble for varmt! Men denne posen er ganske diger...

Re: Soveposer

PostPosted: 22 Nov 2017, 23:43
by morslilleblomst
Selv om den har litt stort pakkvolum så er jeg veldig glad i Carinthia Defence 6 som også har en veldig hyggelig pris (1539,- på Norsegear). Har aldri opplevd å fryse i den, men så har den også komforttemp på -20 og ekstrem på -39. Kan definitivt sammenlignes med Tyin som har en noe stivere pris. Har brukt begge i det meste av forhold hele året rundt, og Carinthia'n funker absolutt like godt, om ikke bedre i mine øyne. Har også en Jerven Multimate som blir brukt som sommerpose om jeg ikke gidder å bære med soveposen.

Re: Soveposer

PostPosted: 23 Nov 2017, 00:55
by Kvase
litt gode tilbud her 50% avslag https://www.fjellsport.no/