Page 1 of 2

slitelag Pintail

PostPosted: 18 Jul 2013, 12:09
by Sven K
jeg er nå igang med å lage et slitelag på pintail av epoxy/grafittfiller. Den er nokså oppskrapa etter mange turer i steinete farvann og på saltstein bestemte jeg meg for at et slikt ekstra lag nok kan være fint. Hittil har jeg pussa over gelcoat og lagt på litt ufortynna epoxy for å tette gelcoaten og fylle ut ripene. så har jeg pussa litt mer, og skal igang med et nytt strøk nå. da blander jeg litt grafitt pulver i. Ulempen er selvsagt at den nå får en svart bunn. fordelen er at den gir beskyttelse for gelcoaten og at den er glatt og slitesterk. Ikke sikkert det blir så pent, men tanken på å selge pinny er forlengst avskrevet som et annfall av akutt galskap. Et slikt slitelag er lett å vedlikeholde. Epoxy grafitt mix brukes endel på elvebåter og undervannskrog på racing båter..

Re: slitelag Pintail

PostPosted: 18 Jul 2013, 12:10
by AndersRS
Har du bilder?

-Anders

Re: slitelag Pintail

PostPosted: 18 Jul 2013, 12:49
by Sven K
skal prøve å ta noen. det er nokså streit forward. Som svart maling. ikke noe hokus pokus. litt pussing innimellom for å få det glatt. Ingen fare for delaminering her. Vil man ha det enda sterkere kan en legge på en glassfiberduk, men jeg dropper det iallefall foreløpig.

Re: slitelag Pintail

PostPosted: 20 Jul 2013, 11:05
by Sven K
en liten snutt. tidligere dreiv jeg m,ye med sliping, stein, tre, metall etc. denne flex maskinen er sikkert 15år gammel, men uslitelige greier. eksentrisk utslag på 8, 8 mm og variabel hastighet og lite vibrasjoner.Flex laget i tyskland er deutche spitzenkvalitet. Flex oppfant vinkelsliperen midt på 50 tallet.de het da ackerman 6 smith. Jeg gikk tom for epoxy..første skritt er å få jevnet ut alle riper og hakk, og så bygge opp. bruker temmelig fint papir her 240? da har jeg god kontroll. støvavsuget er glimrende så jeg ikke får grafittstøv overalt. tror dette blir bra. epoxy med grafitt er lett å slipe.
http://www.youtube.com/watch?v=l-CV0GtyfDY

Re: slitelag Pintail

PostPosted: 20 Jul 2013, 20:27
by Sven K
forsyningene har ANDkommet , så i dag har jeg lagt på 3 tynne strøk til. ett til i kveld og så sliping. Ved neste korsvei skal jeg nok velge en sakteherdende blanding. Dett herder relativt fort , så man må jobbe raskt , og blande små mengder av gangen. Utstyret er oppgradert til mørkeblå nitrilhansker(ah..) og doseringspumper som er skrudd på herder og resin flaskene.Ett helt trykk med hver og man får automatisk riktig blandingsforhold. deilig å slippe å fomle med sprøyter og ha resin og herder i plastkrus. Dette går veldig smertefritt og jeg er veldig happy med at det er så lett å slipe med den store eccenterslipern. den er jamn og kontrollert og gir en ypperlig finish, hvis man kan å bruke maskiner.
Miksen jeg bruker er som sagt. West systems epoxy 205 herder, med grafittpulver og litt 404 high density filler. denne er bla beregnet til innfestinger etc hvor stor mekanisk styrke er nødvendig, den gjør også at miksen ikke renner og den skal visstnok ha gode egenskaper mht å hindre vannigjennomtrengning. Dett blir glatt og mangeganger sterkere enn gelcoat. det er litt å vedlikeholde når man kjenner materien litt.

Re: slitelag Pintail

PostPosted: 21 Jul 2013, 12:59
by Sven K
ny runde med sliping, og så et lag ufortykket epoxy, som trekker litt ned og gir bra feste til flere lag grafittmix. beskytter nok mot vanninntrengning også.
to tre lag til så er jeg nok i boks. Gulv lakk til slutt for uv beskyttelse?

Re: slitelag Pintail

PostPosted: 21 Jul 2013, 16:59
by EnTil
Tanke fra en ukunnig: Er det egentlig lurt med lakk for UV-beskyttelse? Jeg har lett for å tenke (men det er ren synsing). Jeg ville hatt grafitt iblandet i ytterste lag epoksy og tenkt slik:

1) Grafitt stopper nok UV-strålene, så epoksyen vil vel kunta skade i absolutt ytterste lag, dette kan vel slipes bort med jevne mellomrom, inntil det er på tide med et nytt lag grafitt/epoksyblanding.

2) Rester av gulvlakk ville bare være til ulempe ved pålegging av mer grafittiblandet epoksy.

4) Dersom det finnes epoksy med UV-beskytter iblandet (vet ikke), ville jeg vurdert dette i ytterste lag, med grafittpulveret i tillegg.

Jeg tenker meg altså at en jevnlig polerer over skroget med f. eks våtslipepapir og vann på en svamp, som om en vasker skroget, dermed vil UVskadet epoksy fjernes.

Jeg fantaserer, er i brainstorming-modus. Er det jeg tenker vettugt eller håpløst?

Re: slitelag Pintail

PostPosted: 21 Jul 2013, 17:02
by Sven K
det er mulig du har rett. men slik jeg bruker den vil det neppe være pent særlig lenge. det blir hakk og riper fort.Jeg drar den jo over stein etc og det er umulig å ikke kjøre på steiner fra tid til annen . høyvann/lavvann etc. skal en lengre tur til Saltstein/nevlunghavn i august. Det gikk jo veldig fint å slipe med eksetersliperen. i og med at jeg bruker 404 filler oppi er det ikke voldsomt lett å slipe for hånd. hvis man derimot er ute etter et optimalt glatt skrog kan man få dette superglatt og fancy slik du beskriver det, vil jeg tro. fra mine studier i sliping og dertil gode kontakter og venner har jeg masse forskjellig slipepapir etc liggende. det blir blankt med silicium carbide og matt med aluminium oksyd. dette fordi SC er mye skarpere krystaller som lager skarpe mikrokutt, mens alumiumsoksyd lager rundere minispor, mer u formet. SIC er selvslipende , mens AO blir sløve egger.Sliping er kult.
slik jeg gjør det nå blir det mange tynne lag.

slitelag Pintail

PostPosted: 22 Jul 2013, 09:35
by J.Jensen
Er ikke West 207 en UV-resistent herder?
Mener jeg leste at Gnarlydog bruker 207 av UV-årsaker på sine prosjekter.

Re: slitelag Pintail

PostPosted: 22 Jul 2013, 21:14
by Sven K
vet ikke. skal sjekke. Så vidt jeg vet gir grafittpulveret en del UV beskyttelse. men et par tynne lag med gulvlakk skader ikke tror jeg.