Ny duk på farfars kajakk

Forumet for de nevenyttige
Bygger du eller modifiserer du egen kajakk? Gjør du reparasjonene dine selv? Eller har du gode ideer eller spesielle prosjekter på gang?
Del gjerne dine erfaringer her inne

Ny duk på farfars kajakk

Postby gohei » 29 Apr 2015, 08:39

Jeg overtok for noen år siden en kajakk min farfar bygde i sin ungdom. Etter litt research har jeg kommet frem til at den må være bygd etter enten Hans E. Hoell eller Sven Thorells tegninger.

Jeg har hatt den på vannet et par ganger, og syns den er fantastisk å padle, men dessverre er duken ganske så morken. Mener det har vært byttet duk én gang tidligere, men det må være mange år siden nå.

Jeg begynte å sette meg inn i dette, med utgangspunkt i ny lerretsduk, men det virker ganske så omstendig, og vanskelig å få et pent resultat. Lerret i metervare og linolje er vel ikke de mest omsatte produktene hos den lokale isenkrammer lengre heller. Prosjektet har derfor blitt liggende på hylla en stund. Jeg begynte nettopp å søke på alternativer til lerretsduk, og det virker for meg som nylon er det letteste alternativet. Siden det har litt stretch, bør det være lettere å få på og sitte bedre rundt vinklene. Dessuten krever det ikke så stort forbruk av overflatebehandling, så kanskje det kan spares noen gram på vekta.

Problemet er at det ikke virker som en lett oppgave å få tak i nylonduk i norge. Er det noen som vet om en god kilde til dette? Har også fått for meg at 8 oz. / sq. ft. skal være et godt kompromiss mellom vekt og slitestyrke, men hva er ekvivalenten oppgitt i g/m2? Er ikke så stødig i matte, serru.

Vil veldig gjerne også høre om flere her inne har erfaringer med omtrekking av kajakk, materialvalg, fordeler og ulemper og så videre.

På forhånd takk!
gohei
 
Posts: 4
Joined: 29 Apr 2015, 07:42

Re: Ny duk på farfars kajakk

Postby gohei » 29 Apr 2015, 09:29

Ok, fant ut at det er oz/sq. yard som gjelder, og at dette tilsvarer 271,25 g/m2.
gohei
 
Posts: 4
Joined: 29 Apr 2015, 07:42

Re: Ny duk på farfars kajakk

Postby hotshot » 29 Apr 2015, 12:32

Fremtiden kommer av sig selv, fremskrittet ikke.
User avatar
hotshot
 
Posts: 2939
Joined: 17 Apr 2013, 13:58
Location: Akershus

Re: Ny duk på farfars kajakk

Postby bernt » 11 May 2015, 15:22

På mine grønlandskajakker er det bomullslerret behandlet med oljemaling (litt uttynnet Drygolin vindusmaling fungerer bra, linoljemaling tørker for sent for meg). Første strøket er såpass uttynnet at duken mettes for god impregnering. De resterende strøkene blir slipt før nytt strøk legges på. Bruker 5-6 strøk på skroget, noe færre på dekket. Dette burde kunne fungere på en Hoell-kajakk også, mener jeg.
Rainbow Laser (1005), Hvit Sørgrønlandskajakk (bygd 2008), Svart Sørgrønlandskajakk (bygd 2012)
http://berntsturer.wordpress.com http://tkk.no
https://qajaqtreff.wordpress.com/
User avatar
bernt
 
Posts: 948
Joined: 09 Oct 2009, 17:14
Location: Trondheim

Re: Ny duk på farfars kajakk

Postby gohei » 12 May 2015, 09:19

Disclaimer: Jeg har ikke peiling på dette utover det jeg har lest på nettet, og hva jeg har observert på min kajakk og både nettet og øynene er jo kjent som heller lunefulle informasjonskilder. Jeg har ingen egenerfaring med duktrekking selv, men som man sier "over there": -There's more than one way to skin a cat.

Jeg regner med det er bomullslerret på min også. Men jeg vil unngå dette når jeg skal trekke om, og så vidt jeg har forstått er dette de største ulempene med bomull:
-Bommull er tungt ift. styrke, og tåler ikke vann veldig godt over tid.
-Mange lag med maling er tidkrevende, og det legger til flere kilo på vekta
-Det er ikke noe stretch i det, så det er tungt å trekke, og vanskelig å unngå rynker.
-Det morkner over tid. Det er vanskelig å mette duken fullstendig, og vann er lett å få inn i kajakken, men vanskelig å få ut igjen.

Jeg tror det er en grunn (eller flere grunner) til at de aller fleste som bygger Skin-on-frame ute i verden sverger til enten nylon eller polyester, med 1-2 lag polyuretanlakk. Veldig stilig effekt med en gjennomskinnelig kajakk også, btw!

Jeg har googlet mye på dette, og finner ikke det jeg er ute etter i noen norsk nettbutikk.
I typiske hobby/interiørbutikker sorteres gjerne varene etter designer eller etter proprietære produsentnavn. Dessuten oppgis sjelden eller aldri densitet på stoffet. Typiske eksteriørsømbutikker markedsfører ikke metervare, kun ferdigsydde kalesjer o.l. Kunne sikkert bedt om pris, men regner ikke med å bli møtt med veldig mye velvilje.

Utenlandske nettbutikker som spesialiserer seg på SOF er helt uovervinnelige når det gjelder tilgjengelighet, informasjon og ekspertise. Men så kommer norske importregler inn i bildet. 25% importavgift på både produkt og frakt, fortollingsgebyr til speditør, lang leveringstid osv. Og ikke prøv deg å bestille lakk eller andre kjemikalier! *nono* De må sendes med skip må vite. og deklareres opp og ned i mente. *evil5* Eller tar jeg feil? Jeg vet ikke. :?: Det er så altfor mye å sette seg inn i. Bare for å få en skarve stoffbit og litt lakk. Uansett hjalp det å klage litt. *tongue*
gohei
 
Posts: 4
Joined: 29 Apr 2015, 07:42

Re: Ny duk på farfars kajakk

Postby hotshot » 12 May 2015, 13:16

Som sagt
Anders Thygesen "kajakkspesialisten" på Vestfossen holder kurs i bygging av grønlandskajakker i tradisjonelle materialer med duk på spant.
Flere her i forumet som har kajakker som de har bygget på kurs der.
Han er kjent i padlemiljøet og bør kunne gi deg gode råd.
Fremtiden kommer av sig selv, fremskrittet ikke.
User avatar
hotshot
 
Posts: 2939
Joined: 17 Apr 2013, 13:58
Location: Akershus

Re: Ny duk på farfars kajakk

Postby Kvase » 02 Mar 2018, 10:38

Jakter på akkurat samme emne fikk tips om en bok på ebay -
men hadde vært kjekt med noen filmer rundt dette - Ja og hvordan man lager manne-hullet
Ikke for egen del men for en Nabo
Dyslektiker
Valley Aquanaut st + Shoreline orginal = Atlantic LV + Perspectiv elvekajakk
Nordkapp LV glasfiber + PH Hammer

http://turliv.no/kajakklenker.html
http://youtu.be/YoB8t0B4jx4
https://www.youtube.com/watch?v=XOwl-bMfIkc
User avatar
Kvase
 
Posts: 4418
Joined: 11 Oct 2009, 20:34
Location: Arendal


Return to Gjør det selv

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests