(Surf)ski - flattvanns ski, betraktninger

Re: (Surf)ski - flattvanns ski, betraktninger

Postby veltern » 06 Jun 2018, 12:55

Temaet "rocker" (= spring, kjøllinjekrumning) er viktig med tanke på en surfskis fartsegenskaper under rolige forhold og flattvann. Har tidligere vært inne på at økt rocker gir en mer lettsvingt båt, men ulempen er at det påvirker fartspotensialet under rolige forhold i negativ retning.
Rocker er "brems".

På det store forumet for surfskipadling, surfski.info, i tråden "Next boat recommendations" skiver den erfarne padleren med brukernavnet "Disco":

"For flat water you really need something without rocker. (!)
A while ago "red7" released their red7 pro, which was renowned as a flat water rocket.
Then everyone started making boats that went like the clappers on flat water, the original Epic V12, the earlier Think Uno Max, a Fenn Glide and if you can find one, a red7 pro.
In a lot of respects you would be better to buy an earlier version of most of the current models.
In the last few years, manufacturers have started adding more rocker to improve downwind performance.
Save some money and find an older, low rocker ski, preferably in carbon."


En uheldig utvikling der med tanke på fartspotensialet.
To forhold kunne forbedres: De fleste produsentene lager surfski med for store skrog for gjennomsnittlige padlere, og de lager surfski med for mye rocker for annet bruk enn "downwind" (medvind) surfing.
Godværspadler
veltern
 
Posts: 440
Joined: 27 Aug 2014, 12:32

Re: (Surf)ski - flattvanns ski, betraktninger

Postby veltern » 19 Jun 2018, 08:42

Har tidligere skrevet at surfski kan brukes til så mye mer enn padling i grov sjø og surfing på bølger.
På websiden til "Ute" fant jeg en artikkel om valg av kajakker, skrevet av Pål-Trygve Gamme, en padler med tydeligvis lang erfaring med mange kajakker. https://www.utemagasinet.no/Utstyr/GUID ... tig-kajakk

Kyst- og mosjonskajakk:
Denne kategorien kalles også skjærgårdskajakk eller turkajakk og de smalere versjonene kalles turracer. Kajakkene i denne kategorien har stor sittebrønn hvor du sitter med knærne fritt fra skroget opptrukket rett foran deg og på et enkelt sete ofte uten ryggstø. Dette sikrer god bevegelighet og effektiv bruk av ben, hofte og mage til fremdriftstak. Denne posisjonen er oftest mindre anstrengende for ryggen enn i en havkajakk der knærne holdes lavere under skroget og mer ut til siden.

Bunnen er rund (eventuelt med flatt parti på midten) og uten spring for best mulig fart. Skrogmateriale er normalt glassfiber og vekten rundt 15-20 kilo. Benyttes det karbon og kevlar, kan modellene bli 4-5 kilo lettere og en del stivere. Lengden er gjerne 520 centimeter og bredden er rundt 50, 55 eller 60 centimeter. De smaleste modellene krever god balanse, mens de bredeste kan benyttes som en begynnerkajakk og har god bagasjeplass.

Vær klar over at denne skrogfasongen er avhengig av ror for å holde retningen i sidevind, og at det kan være svært vanskelig å komme opp i kajakken etter en velt - spesielt om den er uten vanntette skott. I Sverige omkom en svært erfaren padler i fjor da han ble overrasket av kraftig vind og ikke klarte å komme opp i en slik kajakk etter velt - selv med hjelp av en kamerat. Denne typen kajakk har mistet popularitet de siste 15 årene til fordel for havkajakker, men brukes fortsatt mye i padleklubber og til mosjonspadling der padlingen foregår i beskyttet farvann nær land.

Er av den formening at det ligger et betydelig potensiale for surfski for trenings, rekreasjons og turpadlere ved at de med fordel kan erstatte mosjonskajakker - skjærgårdskajakker. Mer brukervennlig, og sikrere. Ser ikke ut til at det brede lag av padleinteresserte har tatt dette inn over seg ennå, - men det er fremgang.

Ser at forfatteren også har sammenfallende synspunkter med undertegnede når det gjelder viktigheten av å velge kajakk, og ikke minst surfski, med riktig skrogvolum i forhold til padlerens størrelse og kroppsvekt. Har selv ofte omtalt at svært mange surfski har for stort skrogvolum og for stor sittebrønnbredde for gjennomsnittlige padlere.

Pål-Trygve Gamme skriver i overnevnte artikkel:
Sjekk at total lastekapasitet er innenfor det aktuelle området – da vil kajakken fungere best. 150 kg lastekapasitet kan være bra hvis du selv er drøyt 100 kg og skal pakke for ukesturer eller mer. Men er du 70 kg vil en slik kajakk være altfor stor og bli sterkt påvirket av vind – og antakeligvis gi så lite kontakt med skroget at det "lever sitt eget liv" ved rufsete sjø. Mange vanlige havkajakker (spesielt i plast) er faktisk lagd for 150-180 kg vekt, så pass på så du ikke får for stor kajakk. Du trenger vanligvis ikke mer lastekapasitet enn din egen kroppsvekt pluss 20-30 kg selv for overnattingsturer.

Gamme skriver videre: Du kan se på en kajakk som en stor ski med påmontert sko: Ingen ville tatt på seg skisko som er 7-8 nummer for store og forvente at manøvreringsevnen skulle bli god.

Utvalget av surfski konstruert for personer av middels størrelse og kroppsvekt er faktisk hittil nokså lite, men det er heldigvis økende. Noen av dem har jeg prøvepadlet: Stellar SES, Fenn Spark, Carbonology Vault, og Nordic Kayaks Rapido 2 (tilsvarer vel nå den nye NK Nitro 60). Kan komme tilbake med mine brukererfaringer senere.
Godværspadler
veltern
 
Posts: 440
Joined: 27 Aug 2014, 12:32

Re: (Surf)ski - flattvanns ski, betraktninger

Postby veltern » 20 Jun 2018, 06:46

veltern wrote: Utvalget av surfski konstruert for personer av middels størrelse og kroppsvekt er faktisk hittil nokså lite, men det er heldigvis økende. Noen av dem har jeg prøvepadlet: Stellar SES, Fenn Spark, og Nordic Kayaks Rapido 2 (tilsvarer vel nå den nye NK Nitro 60). Kan komme tilbake med mine brukererfaringer senere.

Glemte å ta med at det svenske firmaet Nordic Kayaks tilbyr sin kompositt-surfski "Storm" i to skrogstørrelser: "Storm 61" og "Storm 57", hvor sistnevnte er tilegnet personer fra 50 kg og opp.
Med kvaliteten vi har sett av kajakker fra NK kan dette bli en interessant surfski å prøve. Målene på den minste, "Storm 57", er 46,5 x 570 cm.
http://www.nordickayaks.se/doc/storm.php
NK har også en annen surfski i komposittmaterialer, i to skrogstørrelser, mer rettet litt mer inn mot rekreasjonsbruk: "Squall 54", også for personer fra 50 kg og opp. Målene er 49 x 540 cm.
http://www.nordickayaks.se/doc/squall.php
Oppløftende at produsenter nå i større grad enn før tilbyr sine surfskimodeller i to størrelser.
Godværspadler
veltern
 
Posts: 440
Joined: 27 Aug 2014, 12:32

Previous

Return to Surfskipadling

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests