Page 1 of 1

Stellar Surfski SE, SEL, SEI - erfaringer?

PostPosted: 16 Sep 2015, 08:55
by Gaffa
Hjelp - Er det noen som har erfaring med Stellar SE, SEL eller SEI ??

Jeg har padlet i noen få år, har hatt noen havkajakker og en havracer (Seabird Designs 600 Sport) før jeg kjøpte min første surfski - en Stellar S18S . Denne er en fornøyelse å padle til rekreasjon og i bølger (god stabilitet og bra fart på surf), og jeg har etterhvert fått teknikk nok til å holde 10 km/t over tid når jeg trener på flattvann. Jeg kunne derimot tenke meg en litt raskere surfski som gir meg høyere fart på flattvann, og som samtidig ikke er så rank at jeg ikke kan bruke den i mer krevende forhold.

En naturlig oppgradering kan være Stellar SR, men er det noen som har erfaring med Stellar SE, Stellar SEL eller Stellar SEI og som kan si noe om fart v.s. stabilitet og utforming sittebrønn?? Hører også om det er noen som har andre forslag til surfski.
Jeg er 190 høy og 87 kg tung.

Re: Stellar Surfski SE, SEL, SEI - erfaringer?

PostPosted: 16 Sep 2015, 16:34
by veltern
.......

Re: Stellar Surfski SE, SEL, SEI - erfaringer?

PostPosted: 16 Sep 2015, 19:25
by K3-
"veltern" er absolutt inne på noe når det gjelder hastighet mellom forskjellige kajakker. Iflg Greg Barton (Epic) skiller det kun ca 3 min på 10 km mellom en V6 og en V12 med en "verdensmester" oppi, ennå mindre forskjell for en mosjonist, se for øvrig nettsiden: https://www.northcoastkayaks.com/kayak-equipment/epic-surfski-speed-comparison-with-greg-barton/
Jeg er også interessert i Stellar SR og lurer på hvordan fartspotensialet på flatt vann for SR er ifht en 51-turracer (Nelo51, Citius 51 etc), er de kanskje relativt like?

Re: Stellar Surfski SE, SEL, SEI - erfaringer?

PostPosted: 16 Sep 2015, 23:23
by Gaffa
Takk for innspill så langt. Jeg tror jeg rett og slett må ut og prøve for å se hva som passer meg. Jeg ser at den nye SR får skryt for god glid mellom takene, og at man får betalt for ekstra kraft man legger i. Hvis flattvannsegenskapene ikke er vesentlig bedre på en SEI kan kanskje den ny SR likevel være et reellt steg opp fra s18s i form av noe bedre fart på alle disipliner.

En proff ville klart bedre snittfart enn jeg klarer med dagens s18s, men jeg føler at jeg nå får lite betalt i form av fart ved f.eks korte spurt-intervaller sammenlignet med lengre strekker. Jeg antar at det har med skrogets form og dimensjoner som gjør at motstanden øker radikalt på flattvann når skroget passerer f.eks 10 km/t (I surf derimot (som jo er det aller morsomste), er det lite som begrenser farten :-) Vil dere si at skrogene til SR eller SEI vil kunne gi merkbart bedre respons ved økt kraftpådrag sammenlignet med s18s? At man faktisk merker at man får "betalt" for bedre padleform og teknikk?

Ellers er det stor prisforskjell på de ulike vekt-utgavene. Hva bør man gå for? Er det verdt å betale flere tusen ekstra for et par kilo lettere skrog...:-)

Re: Stellar Surfski SE, SEL, SEI - erfaringer?

PostPosted: 17 Sep 2015, 13:07
by veltern
.......

Re: Stellar Surfski SE, SEL, SEI - erfaringer?

PostPosted: 17 Sep 2015, 19:59
by Gaffa
Du har nok rett i at jeg er forholdsvis fersk og dermed har mindre erfaring med rankere kajakker. Jeg hadde som nevnt en seabird 600 sport. Den var 47cm bred og hadde veldig rund bunn. Denne hadde jeg flattvannsturer og kunne oppnå litt høyere fart, men jeg hadde problemer med stabiliteten når det ble bølger (naturlige og fra båter) Flere badeturer enn ønskelig ble det, og jeg endte med å selge fordi jeg gikk lei. Teknikken min har nok blitt bedre nå, og med surfski har jeg også høyere toleranse for en dukkert. Jeg ser derimot argumentet ditt om at en for rank båt vil kunne hemme teknikken og at man dermed ikke får tatt ut potensialet av skroget.

Jeg ønsker å oppgradere med en ski som jeg kan vokse i, men også kan bruke og ha det gøy med i vind og bølger,. Jeg utelukker derfor de mer avanserte skiene, som du antyder. Jeg tror jeg skal få testet ut nye Stellar SR og SEI, Think EVO II og evt Fenn Swordfish. Alle disse bør kunne være aktuelle, men utforming av sittebrønn er visstnok ganske forskjellige!!. S18s-en skal jeg nok beholde uansett - den har gitt mange fine opplevelser på surf, og har faktisk fungert på tur (lasteluker). Nevnte hastighet på flattvann er oppnådd kun et par ganger med høy puls over 8km rundstrekke - så er det sagt :)

Re: Stellar Surfski SE, SEL, SEI - erfaringer?

PostPosted: 18 Sep 2015, 12:31
by veltern
.......

Re: Stellar Surfski SE, SEL, SEI - erfaringer?

PostPosted: 15 Oct 2015, 21:37
by Gaffa
Da har jeg fått testet både SEI og SEL. Regnet med bading, og kledde meg for kaldt vann. Det var rolige forhold, og fikk kun noen småbølger som jeg forserte fra siden for å kjenne på stabiliteten. Testturen gikk en kort runde rundt en øy, ca 3 km med begge skiene.

Sammenlignet med min S18S var begge som ventet mer ustabile. Jeg opplevde derimot at forskjellene i primærstabilitet mellom de to testbåtene ikke var særlig stor. Dette overrasket meg litt. Når jeg derimot kantet båtene mens jeg holdt meg fast i brygga, kjente jeg at det var mer motstand i SEI enn i SEL. Merket det også under rundturen småbølgene jeg fikk.I mer krevende forhold vil nok forskjeller i sekundærstabiliteten være mer tydelige. På flattvann synes jeg forskjellene var minimale.

Farten på flattvann målte jeg til å være litt høyere (0,3) enn det jeg har på min s18s, men dette var under litt forsiktig padling uten normalt jevnt pådrag og dermed ikke helt sammenlignbart. Jeg tror som veltern skriver, at forskjellen er ca 0,5 km/t på flattvann på mitt ferdighetsnivå i dag. Rent subjektivt føltes det som om SEL glir noe bedre og holder siget bedre enn SEI. Responsen når jeg dro på viste at skroget har et høyere flattvannspotensial enn s18s. Nettopp det er hva jeg ønsket å finne ut - jeg tror begge båtene vil gi god respons ved progresjon/økt ferdighetsnivå.

Det ble ingen bading :) Jeg har bestemt meg og bestilt en SEL 2G i advantage. Håper jeg kan lære meg å beherske den også i surf/bølger..Jeg beholder uansett min s18s.

Re: Stellar Surfski SE, SEL, SEI - erfaringer?

PostPosted: 06 Aug 2020, 08:33
by Esp1Holm
Hei,
Hva er erfaringen etter noen år i SEL?
Hva kan den sammenlignes med i stabilitet når det gjelder tradisjonelle flatvannskajakker (eks. Citius 51).
Vurderer en SEL Advantage 2nd gen mot en SE Excel kevlar - men har ikke fått testet dem.