Noen fine ord: Jag, svai, hiv, rull, stamp og gir.

Noen fine ord: Jag, svai, hiv, rull, stamp og gir.

Postby PilOgBoge » 31 Oct 2009, 16:40

Jag, svai, hiv, rull, stamp og gir.

Seks flotte norske ord som gjør det enklere å forklare akkurat hvorfor en båt, kajakk eller platform oppfører seg dårlig i forskjellig sjø. Om man husker hva de betyr, ihvertfall. Jeg er ofte usikker på 'jag', 'svai', og 'gir'. Men jeg vet at det er seks måter alt som er stivt kan bevege seg i bølger.

På youtube er det masse 'bad weather'-videoer. Men de fleste viser egentlig bare 'bad boat' - for akkurat de forholdene det gjelder. Bølgene kommer i riktig periode for å sette i gang hver av bevegelsene. Det gjelder gjerne å unngå at noen av bevegelsene til båten tar fem sekunder. For det finnes ofte bølger med fem sekunders periode.

Kajakken er veldig god sånn. Den kan egentlig aldri komme i svinging med bølgene. For alle seks bevegelsene vil vibrere mye fortere enn bølgene. Ok, unntatt 'jag'. 'Jag' burde vært kjappere. Da hadde det vært enklere å kontrollere kajakken i medsjø. Og enklere å ta den første bølga.

Men skal man padle i uvær, der man lett kan velte, er det en kjempeide å alltid være på rett kjøl igjen på under fem sekunder. Før neste bølge. Den bevegelsen er ihvertfall 'rull'!
Nordkapp PE, Think Uno, Zet Raptor, Wavesport Y, Necky Jive
User avatar
PilOgBoge
 
Posts: 1046
Joined: 31 Oct 2009, 14:26

Return to Hav-/Turpadling

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests