Page 1 of 1

Kajakk til 60-åring

PostPosted: 21 Mar 2016, 08:42
by Rednaskela
Kjære padleforumet,

Etter mye snoklesing i forumet bruker jeg mitt første innlegg til å spørre meg til råds. Et familiemedlem fyller 60 og ønsker seg kajakk til jubiléet. Han er ikke spesielt aktiv fra før og har ingen erfaring med padling, men er godt sjøvant. Vekta er nok nærmere 100 kg og han er litt over 180cm høy. Bruken blir primært korte dags- og hyggeturer rundt øyene i Indre Oslofjord. Hvor mye en eventuell kajakk faktisk vil bli brukt er usikker - vi tenker derfor å starte med en rimelig en i plast, så kan den heller byttes ut med en i glassfiber senere om han blir bitt av basillen. Vi satser på en kajakk med god skroglengde og med litt kvalitetsløsninger - tror det blir mer morsomt for ham enn en billig, kort rekreasjonskajakk.

Vi ser for oss rundt 10.000 kroner og har kikket på disse foreløpig:

Seabird Expedition HV http://seabirddesigns.com/kayaks/expedition-hv
Hasle Excursion 520 http://www.arnehasle.no/index.php/pris- ... kasjoner-1
Wilderness Systems Tsunami 165 https://bull-ski-kajakk.no/KAJAKK/Kajak ... -165-pakke

Samtlige koster omtrent det samme for en pakke (jeg får rabatt på sistnevnte hos Bull).

Er det noen som har noen innspill? Andre alternativer i samme prisklasse som bør vurderes? Seabird og Hasle er det lett å finne tester og informasjon om, og de virker tilsynelatende tiltalende. Wilderness kjenner jeg ikke til, men tar den med da den har betraktelig romsligere cocpit enn de to andre - 10cm bredere. Cocpitbredde/-størrelse er spesielt en ting vi lurer på. Vil Hasle og Seabird med deres 41cm bli for smale?

Selv har jeg kun erfaring fra glassfiberkajakker type Epic og Coastliner, der spesielt sistnevnte oppleves romslig, og er derfor usikker på hvordan en mindre cocpit vil føles for en litt tung herremann. Alle råd mottas med takk.

Re: Kajakk til 60-åring

PostPosted: 21 Mar 2016, 09:11
by Kvase
Nå skal jeg si at denne ble litt over ditt pristak men muligheter for pruting må vell ligge til stede det følger med mye tillegg her og dette er en kajakk som burde være kurant å selge igjen vis det blir aktuelt
-brukt er brukt-
http://m.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=72698947

Re: Kajakk til 60-åring

PostPosted: 21 Mar 2016, 11:53
by hotshot
Jeg syns WS Tsunami 165 er en god ide; den selges for 8000 kroner, og hvis du får rabatt, blir dette overkommelig.
Jeg har etter hvert prøvd en del forskjellige kajakker.
Jeg kjøpte en Tsunami 165 brukt på slutten av 2015 sesongen. Dette blir nr. 4 fra WS i vår familie, og jeg har skrevet litt om den her på forumet. viewtopic.php?f=8&t=5162&start=10#p51514
Forbausende lettpadlet til å være så fjellstø.
Generelt er kvaliteten på WS kajakker helt grei, og de har etter hvert utviklet en god, romslig og komfortabel innredning med bra justeringsmuligheter. Dette er en velprøvd modellserie hvor detaljene har blitt forbedret over en årrekke. Uansett er det en fordel å prøvesitte, selv om jeg tror de fleste vil finne seg til rette i denne. Jeg veier 95 kilo selv om jeg ikke er så høy (brede hofter, korte ben og lang overkropp) og opplever at denne kajakken har nok volum uten å være veldig lang. Eneste ankepunkt for enkelte er at det finnes lettere kajakker for den som sliter med å lempe ting på biltaket.

WS er en av verdens største kajakkprodusenter, men syns best på det amerikanske markedet. Du finner mange tester her: http://www.paddling.net/Reviews/showRev ... ?prod=2976
De fleste på denne testsiden er ferske padlere, noen klager over dårlig retningsstabilitet fordi de har dårlig padleteknikk, eller de har kjøpt båt uten ror osv. : en klype salt må til....

Jeg har bare prøvesittet SeaBirden: setet var for smalt og lårstøttene ukomfortable. Ellers er den sikkert grei.
Det har nettopp pågått en diskusjon om Hasle kajakker. La oss si at det er delte meninger om disse.........

Så er det bare å nevne at jeg "fikk" en liten rampete elvekajakk til 60-årsdagen, men det er snart 6 år siden nå.
Jeg har ingen planer om å slutte hvis jeg holder meg frisk: har en padlekompis som er over 10 år eldre enn meg.
Det er mange gamle karer og folk med fysiske plager her i forumet: padling er ypperlig mosjon for sånne som oss!
I tillegg er det morsomt og fin naturopplevelse.
Jeg tror padleinteressen til jubilanten deres bare avhenger av at dere holder ham med selskap *hello2*

Re: Kajakk til 60-åring

PostPosted: 21 Mar 2016, 16:33
by Rednaskela
Takk for tipset, Kvase. Dessverre blir det litt upraktisk siden jeg holder til i Oslo.

Hotshot:
Tsunamien virker absolutt interessant, selv om den er i tyngste laget. Differansen til de to andre er riktignok bare 3-4 kilo. Veldig nysgjerrig på Hasle-diskusjonene, hva er blitt sagt? Prøvde et forumsøk men fant ikke noe særlig annet enn at noen opplever sittekomforten som dårlig.

Jubilanten skal naturligvis få alt det selskap han ønsker på fjorden. Ser frem til fine turer!

Re: Kajakk til 60-åring

PostPosted: 30 Mar 2016, 16:02
by Vea
Jeg kjenner jeg er litt skeptisk til å gi bort uprøvd kajakk til en person som aldri har padlet før. Ikke vet han hvordan man skal padle, og ikke vet han hva slags båt som passer han.

Om dette ikke er aktuelt, ville jeg startet med å stryke Seabird expedition og Hasle fra lista. Seabird expedition er sikkert fint om du skal på ekspedisjon, men den er noe inni hampen diger. Det jeg har prøvd av Hasle har vært utenfor min komfortsone.

Om du skal legge noe til lista, kan du putte på for eksempel Tahe Reval (kommer i tre størrelser), Boreal Baffin (okså 3 størrelser), Riot Brittany og Necky Chatham. Alle koster under 10000 kr.

Men hva med å starte med å gi bort et padlekurs? Med grunnkurs hav får han i det minste et grunnlag for å vite hvordan han skal håndtere farkosten. Og så gi et uspesifisert gavekort på et gitt beløp til kajakk-kjøp? Da kan han finne det han vil selv, og betale ut eventuelt mellomlegg.

Du finner en del padlekurs her. Ser det ligger et kurs i Oslo der med sinnsykt bra instruktør. 8-) *host*

Re: Kajakk til 60-åring

PostPosted: 30 Mar 2016, 20:23
by hotshot
Vea: litt oppfølging av to av dine forslag. Håper ikke det skaper for mye forvirring.

Jeg har førstehånds erfaring med Riot Brittany som jeg anser som for liten og ustø for en eldre nybegynner på 100 kg. Den får veldig avvikende kritikker på nett, og jeg forstår det godt. Den tilbys billig av bla. West System og i Drammen. Sittebrønnen er kort hvis man har lange ben, Dvs. at den kan være litt plundrete å komme nedi; men man sitter greit når man er på plass.

Jeg har også padlet mye med Reval Midi PE. Den er "tryggere" enn Brittany. For en tung uerfaren padler kan den kanskje fremstå som litt ustø til å begynne med. men de fleste blir vel ganske fort fortrolig med den. Prisen varierer sterkt hos forhandlerne. Jeg har skrevet mye om denne her i forumet, og ser på den som en grei hverdagsturbåt. Stabilitetsmønsteret er greit, mer primærstabilitet enn Brittany, mens for eksempel Tsunami 165 er merkbart støere og romsligere. Naturlig siden den er bredere. Det finnes en større HV versjon for "store gutter" av Reval, men jeg er usikker på om den er tilgjengelig som PE i Norge. Er nysgjerrig på den (jeg veier 95 kg).

Begge de først nevnte tilbys som "combi" med både ror og senkekjøl. Man kan ta av roret his man "vokser fra det".

Baffin og Chatham kjenner jeg bare av omtale. Erfarne padlere er veldig begeistret for Baffin, så hvis man ikke føler seg for utrygg i begynnelsen, er det sikkert et bra valg.