Seabird Wave 6.1

Seabird Wave 6.1

Postby veltern » 20 Oct 2016, 14:24

Om SB Wave 6.1 redigert:

Dette reviewet er min subjektive oppfatning om denne kajakken, med vinkling mot flattvannsbruk, for middels erfarne padlere, med bortimot middels kroppsvekt.

På firmaet SeaBirds hjemmeside kan man lese følgende om Wave-serien av åpne (SOT) - "surfski" kajakker: «Wave er mye stødigere enn alle konkurrentene».
Et bombastisk og høytflyvende utsagn, - møtt med litt nøktern skepsis fra oss, men det pirret likevel nysgjerrigheten: var det noe i påstanden?
Vi ønsket å kjøpe inn noen middels ranke åpne kajakker til et slekts-padletreff på Mjøsa i høstferien. Vi hadde fra før et lite utvalg av havkajakker og skjærgårdskajakker, samt en Stellar SR åpen kajakk, en SOT, eller «surfski» om du vil. De av våre slektninger som hadde prøvepadlet SR-en ønsket å padle mer i båter av denne SOT-typen, og to av oss dro derfor i siste uke før høstferien ut for å kjøpe inn et par «surfski». En dro til Drammen, og undertegnede til Vestby.
Å få tak i en middelsrank SeaBird Wave kajakk viste seg vanskelig. Utsolgt, fikk vi opplyst, bortsett fra den rankeste 6,4 m lange og 43,5 cm brede Wave 6.4. Vi var ute etter en rekreasjonskajakk, primært for flattvannsbruk, og ønsket en 48 cm bred og 6.1 m lang Wave 6.1.

Firmaet opplyste noen dager før at de hadde fått inn noen demo Wave 6.1-ere. Vi dro til Vestby for å kjøpe en slik, men uheldigvis var personen med oversikt over hvor demoene befant seg, og i hvilken tilstand av sjødyktighet de var ute på firmaets «gårdsbruk», denne aktuelle uken på ferie. Det så ut til å bli en real bomtur.

Turen til Drammen for vår utskremte slektning var også resultatløs, og vi dro innom SeaBirds «Outlet»på Vestby for eventuelt å handle inn noe annet kajakkutsyr. Utenfor butikken sto et par personer og diskuterte en tung og bred SOT beregnet for fiske. Den ene av disse personene, en godt voksen sådann, viste seg inkluderende og usedvanlig kunnskapsrik, både angående kajakk-konstruksjoner, og ikke minst produksjon av slike i svært fjerne og litt mindre fjerne land. Samtalen med denne personen var verdt turen til Vestby i seg selv. Mannen viste seg å være en sentral skikkelse i firmaet SeaBird, og benevnes heretter «Len». Tonen var positiv, og vi våget etterhvet å lufte vår frustrasjon over bomturen til Vestby. Han ba oss komme ut til «gårdsbruket» en kilometers veg unna, for å se om det kunne finnes en brukbar demo Wave 6.1.vi kunne ta med oss. Det var håp…

Vi fant frem til en 6.1 i en litt ufullført tilstand av Gelcoat-utbedring. «Len» gikk god for båtens sjødyktighet, vi kom til enighet om pris etter litt akedering, og fikk medsent flattvannsror på kjøpet ( vi tok med to slike, da det viste seg å finnes to versjoner av flattvannrorene, og vi visste ikke hviket av dem som paset vår kajakk). Dro så avsted med kajakk på taket og noen nye padleklær i bilen.
Vår utskremte Drammensfarer måtte finne en nødløsning, og kjøpte en rabattert Stellar S18S i hovedstaden,- et sted der fotballen ruller.

Som sagt var vi i utgangspunktet litt skeptiske til firmaets utsagn om Wave-surfskienes uovertrufne stabilitet. Vi eide fra før en Stellar SR (48 cm, 5,85 m lang), og hadde padlet Spirit PRS 570, en litt ustabil 50 cm bred båt. Hadde også padlet en Stellar S18S tidligere. Samt padlet noen turer både med en Stellar SEI (46 cm bred, 6.1 m lang) samt en Epic Sport 48 cm bred, 6.1 m lang).

Wave 6.1 ble satt på vannet nær Kremmerodden, på vestsiden av Mjøsa ved Biristrand, mellom Lillehammer og Gjøvik, på en vindstille dag. Vi vasset ut og entret båten….
Wave 6.1-en lå passe dypt i vannet med våre opp mot 8o kg (med tørrdrakt , padlestøvler , og mye klær under). Primærstabiliteten virket beroligende, mye bedre enn forventet. Båten ble så rugget og bikket over, for å erfare sekundærstabiliteten. Den var faktisk også betryggende, langt bedre enn forventet. Mens Stellar SR har en "diffus" sekundær stabilitet, hadde Wave 6.1 en mer markert sådann, den "varslet" før den tippet over. Vi opplevde Wave 6.1 mye mer stabil enn både Stellar SR og Epic Sport. Begge de sistnevnte båtene er, som S18S (53.3 cm bred, 5.5 m lang) også, «gorillabåter», med overdrevet store sittebrønner, og meget stort skrogvolumer. Både underskrog-volumer, og fremskipets volum er meget stort på både Stellar SR, Epic Sport, og Stellar S18S.

Vi padlet to sammen på turen over Mjøsa, undertegnede i Wave 6.1, og vår svigersønn på 112 kg i Stellar S18S. Det viste seg at 6.1-en var langt raskere enn Stellar-en, ikke helt uventet, det. Vår svigersønn,- halvparten av vår alder, og mye sterkere, klarte ikke å holde følge med SeaBird 6.1. Vi måtte slakke på for å vente på ham.
Wave 6.1 viste, som ventet, meget god retningsstabilitet, men også kun moderat rorrespons med surfe-roret montert. Flattvannsroret er ikke prøvd hittil.
Sammenlignet med Stellar SR har SeaBird Wave 6.1 mindre volum i underskrog, samt langt mindre volum av fremskip. Dette gir for en bortimot gjennomsnittspadler en riktigere vannlinje (fribord) i 6.1. SeaBird 61.1 har også litt flatere bunn, samt skråere vinkel opp mot skrogskjøten enn Stellar SR. Begge forhold bidrar til 6.1s gode stabilitet.

Noe å utsette? Selvfølgelig. «Humpen», mellom fotbrønn og sittebrønn, var såpass høy at vi måtte sitte med noe høyere knær enn vi ønsket for rekreasjonspadling. I begynnelsen hadde vi pedalene litt for langt fremme, fikk kontakt med «humpen» med undersiden av lårene, og opplevde tendens til visne ben. Pedalene ble så flyttet mer bakover,og problemet forsvant.
Båtens sittebrønn passet rimelig bra, den var på denne båten 40,5 cm bred i øvre del. Fotbrønnen var relativt smal, med 21 cm i høyde med pedal-skinnene. Brønnens lengde er 143 cm målt horisontalt, 146 cm målt til øvre bakre kant av fremskip. Altså en sittebrønn tilpasset vanlige padlere, ikke «gorillaer», slik vi dessverre opplever på de middelsranke kajakkene fra Epic, Stellar og Fenn.
Wave 6.1 sin kjøllinjekrumning, «spring» ble ikke målt, men visuelt bedømt til å være middels for denne kategori av åpne kajakker.

Proppen i baileren var ikke helt tett, noe vi tror er enkelt å rette på. I den før nevnte «humpen» ligger en kort horisontal metallstang, den er feste for snoren til bailerpluggen samt at den kan brukes som feste for fotløkke. Denne viste tegn til misfarging, eller en svak korrosjon. Det kan muligens skyldes tidligere bruk i av båten i saltvann.

Padleturen gikk over til Ringsakersiden av Mjøsa, mot Biskopåsen , og tilbake, en tur på totalt snaut 10 km. GPS-en viste pen gjennomsnittshastighet, ca 1,5 km/t raskere enn vente. SeaBird 61. er en åpen kajakk, en «surfski», som fortjener betegnelsen.
Vil våge å påstå at Wave 6.1 er stabil nok for rekreasjonspadleren,eller feriepadleren om du vil, og er etter min erfaring vesentlig raskere enn selv de rankeste havkajakkene. Wave 6.1 er vel den eneste båt jeg i denne breddekategorien har padlet, som har vist en såpass betryggende stabilitet. Primærstabiliteten står ikke tilbake for Stellar S18S, mens sekundærstabiliteten , slik jeg opplever den, nok er et hakk bedre for S18S, mest pga den større bredden. S18S er en båt som kommer mer til sin rett med padlere i 100 kg+ - klassen.
SeaBird oppgir egnet padlervekt til mellom 70 og 90 kg for sin Wave 6.1. Det betyr vel at padlere med kroppsvekt både 10 og 20 kg tyngre enn meg vil oppleve enda bedre stabilitetsegenskaper i en Wave 6.1.

Avsluttende kommenter om "flattvannsjageren" SeaBird Wave 6.1.

Vår båt kom med en 10 mm padding i sitsen, ser av foto fra firmaets hjemmeside at Wave-ne nå kommer uten padding i sits. Om denne paddingen var original eller ikke på vårt eksemplar er jeg litt usikker på.

Hva kunne vært endret for å bedre "flattvannsjager"-egenskapene til Wave 6.1?

- Nevnte før at "humpen" mellom sits og fotbrønn var såpass høy på vår båt at den gav tendens til visne ben, dette selv med en nokså tykk sitspadding. Til flattvannsbruk er det jo ingen grunn til å ha en så markert hump for å få en tørr sits, og humpen kan nok senkes en del millimetre.

- Båten har moderat spring, og for rent flattvannsbruk kan springet reduseres mer, det vil øke retningsstabilitten ytterligere, samt øke farspotensialet. Rorresponsen blir da litt svakere, men for flattvannsbruk har man sjelden bruk for sterk rorrespons.
På flattvann kan en jo til og med klare seg bra uten ror, vanligvis (!)

- Bakmontert vipp-opp-ror vil være en fordel, men hensyn til skader på skrog (og ror) ved hard bunnkontakt. Et slikt ror bedrer også håndterbarheten på land. Båtens lengde kunne også vært redusert til feks 5.80 m, det vil lette håndteringen og lagring.

Ser for meg at utviklingen av langs-male åpne kajakker kan gå mot mer spesialisering, hvor det kommer kajakker med mer breddeapell for rekreasjonsbruk på flattvann.

- - - - -

Modellen står fortsatt oppført på firmaets hjemmeside, som bestillingsvare.
veltern
 
Posts: 565
Joined: 27 Aug 2014, 12:32

Re: Seabird Wave 6.1

Postby veltern » 24 Oct 2016, 18:18

Har vært inne på begrepet "folkeski". Hva er en folkeski? En ski anvendelig for store brukergrupper, og til en tiltrekkende pris. SeaBird Wave 6.1 har forbedringspotensial, og ligger litt mellom to stoler: Wave 6.1 er ikke en fullblods racing-ski (som Wave 6.4) og heller ikke direkte en rekreasjons-ski, som Wave 5.5. Den ligger likevel innen mestringsområdet for litt viderekomne padlere, eller padlere som ønsker å bli det.

Hvis SeaBird i fremtiden vil komme med en ny surfskimodell håper jeg den kan komme med bredde ca 51 -52 cm. Da vil enda flere kunne finne seg innenfor komfortsonen i skien. Og gjerne i PE. Både Nelo, Epic og Think har nå ski i kategorien 51 - 54 cm. Bredden av potensielle kjøpere ligger trolig innenfor den sektoren.
Men uansett, Wave 6.1 erb litt en standard for en middels krevende surfski, til en tiltrekkende pris i forhold til andre fabrikater.
Velsignet være Seabird for deres forbrukervennlige priser.
veltern
 
Posts: 565
Joined: 27 Aug 2014, 12:32

Re: Seabird Wave 6.1

Postby veltern » 25 Jun 2018, 11:25

Har de siste åren eid 2 forskjellige versoner av SB Wave 6.1 surfski, begge i "advantage" (sort og hvit) utførelse. Den ene var en standard variant med surferor i plast, den andre hadde også mulighet for bakmontert sleperor. Det bakmonterte sleperoret gav kajakken for svak rorrespons, og jeg gikk over til surferor på denne kajakken også.
Wave 6.1 surfskien har gjennom årene den har vært produsert, hatt visse variasjoner i utstyr: de fleste uten bærehåndtak, men noen med, og forskjellige typer av slike. Noen har hatt luke i front av sittebrønn, andre ikke. Byggekvaliteten på skroget har også variert gjennom årene.
Wave 6.1 en en brukbar surfski til en grei pris, (leveres fortsatt på bestilling) og med en brukervennlig stabilitetsprofil, sett i forhold til skrogbredden.
Begge kajakkene jeg har hatt har veid noe mer enn oppgitt fra produsent.
Selv i "advantage" utførelse, er denne surfskien tung, betraktelig tyngre enn andre surfski i lignende materialer, som det er naturlig å sammenligne den med.
Har nå, med litt blandede følelser, avhendet begge. Har anskaffet andre surfski av forskjellige typer.
veltern
 
Posts: 565
Joined: 27 Aug 2014, 12:32


Return to Kajakker

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest