Egenskaper til padlejakke?

Egenskaper til padlejakke?

Postby Marius Engelsen » 01 Jul 2018, 19:04

Hei.

Jeg skal kjøpe min første padlejakke til bruk for turpadling og treningspadling i havkajakk. Jeg har lest masse om bekledning, jeg begynner med å kjøpe en padlejakke.

Hva bør jeg se etter i en god padlejakke til vår/sommer/høstbruk? Jeg hadde sett for meg en jakke med glidelås i halsen, latexmansjetter eller helt tette neoprenmansjetter hundt håndleddene, og den må være laget i membranstoff som puster til en viss grad.

- Bør jakken ha hette? Jeg ser ihvertfall for meg at hetten er fin å ha hvis det kommer regnvær, eller er det en neoprenhette som gjelder da? Er hetten i veien til vanlig padling, eller er den en ulempe bare når man skal rulle?
- Finnes det jakker med avtagbar hette?
- Hva slags halstettinger er tilgjengelig når man har lufteglidelås i halsen? Er det neopren med borrelås som er løsningen da?
- Har dere konkrete eksempler på gode padlejakker med luftemulighet?

Takker for alle råd :)
Padler fra Askøy :)
User avatar
Marius Engelsen
 
Posts: 315
Joined: 26 Jun 2018, 13:03
Location: Askøy

Re: Egenskaper til padlejakke?

Postby hotshot » 01 Jul 2018, 21:54

Du har vel ramset opp det meste i introen?

Ser at din lokale leverandør Aktiv har en jakke til ca. 2000 som jeg antar at blir referansen din. Og hvis du kjøper båt av dem, kan du vel håpe på en gunstig pakkeløsning? Og du sparer frakt. Du trenger vel åre, spruttrekk og div. tilbehør? Ser ut som de har normale priser på det meste. Nokomis årene har stort bladareal! Da bør du i hvert fall unngå for stor lengde. Jeg ville foreslå max 215 cm,

Mht. jakker, West har en ryddig presentasjon her:
https://www.westsystem.no/m/523/padlejakker

Jeg har Hiko Rogue som jeg bruker mye, billig og grei. For meg er det et krav å kunne gå rundt uten lekkasje. Derfor liker jeg halsløsningen på denne jakka: neopren med justerbar snorstramming. Hvis det er tett i halsen, bryr jeg meg ikke så mye om jeg skulle bli våt i håret. En "scull-cap" av neopren er et alternativ hvis hel neoprenhette blir for klaustrofobt. Hvis du ikke har tenkt å gå rundt, kan en god gammeldags sydvest være fint. Men hvis du skal rulle, brottpadle eller surfe i kaldt vann, er neoprenhette det beste.

Dobbelt skjørt er en god ide, sammen med et neoprentrekk kan det bli nesten helt vanntett. Vanlig å kombinere med longjohn i neopren. Sammen med tørrbukse sm man ofte får for en tusenkapp, blir dette nesten som en helt tørrdrakt

Glidelås er ikke vanlig på padlejakker, men brukes nesten alltid på hele tørrdrakter. Det selges en del billige (ca 500-1000 spenn?) jakker med borrelås lukking i hals og håndledd. De er greie for godværspadlere, og gir en viss beskyttelse selv om man ikke er tørr etter en svømmetur.
Fremtiden kommer av sig selv, fremskrittet ikke.
User avatar
hotshot
 
Posts: 2966
Joined: 17 Apr 2013, 13:58
Location: Akershus

Re: Egenskaper til padlejakke?

Postby Marius Engelsen » 31 Jul 2018, 14:38

Det ble en Norse Hefring jakke, med dobbelt skjørt og som skal tette svært godt mot ett neoprentrekk: http://www.aktiv.as/padling/bekledning/ ... ion=449064

Latexmansjetter i armene, og neoprenkrage i halsen som man strammer med borrelås.

Jeg er nå på utkikk etter padlebuske, siden jeg skal lære rullen. Vil en padlebukse med sko eller latextetting rundt bena være en sikkerhetsrisiko om buksen blir fyllt med vann? Burde jeg velge en med borrelås i bena, slik at man kan slippe ut vannet om nødvendig (selv om det ikke blir like tett ved bading).

Hvilke type tetting bør det være i livet på buksen? Jeg regner med at skjørtet på jakken skal nedi buksen?

NSR Endurance pants med borrelås i livet og anklene, er det noe slikt jeg bør se etter? https://m.addnature.no/798989.html?gcli ... 31133811:s

Eller bør jeg se etter en høy bukse med seler (BIB)?
Padler fra Askøy :)
User avatar
Marius Engelsen
 
Posts: 315
Joined: 26 Jun 2018, 13:03
Location: Askøy

Re: Egenskaper til padlejakke?

Postby hotshot » 31 Jul 2018, 23:37

Heffring jakken ser ut til å ha hette og en halsløsning som ikke er helt tett (borrelås): sjekk selv neste gang du padler. Bare å tippe rundt med hodet under vann mens du holder deg i en bryggekant eller lignende. Regner med at du da også kommer opp med en hette full av vann? Ser for øvrig i kajakktråden din at du har vært rundt allerede *tongue*
Så mulig du vil like deg bedre på rulletrening med en jakke uten hette og bedre tetting i halsen. Men jeg har jo ikke sett denne jakken "live", bare i annonser. Så hvem vet?
Hvis du sper på med en neoprenhette, kan du ta den utenpå halsen i jakka, det kan være en løsning for å få det tettere (og varmere).
http://www.aktiv.as/padling/bekledning/hodeplagg

Men jeg syns de var dyre, tynne, korte i halsen og i feil materiale. Avhenger selvsagt av sesongen. Alternativ er for eksempel
https://www.xxl.no/artistic-hood-aqua-k ... GQod2VYDGw

Som nevnt før; den tradisjonelle standardløsningen er long-John bukser i neopren, men tørr-bukser er ganske OK. De pleier å ha neopren i livet og "mansjetter" av neopren eller latex i anklene. Jeg syns neopren er OK her, og ikke noe borrelås eller glidelås. Slike bukser er ofte på tilbud for rundt 1000,- kroner. Bare å Google "padlebukser".......
Med neoprentrekk blir det naturlig med denne rekkefølgen innenfra: bukse, jakke innerskjørt, spruttrekk, jakke ytterskjørt. Det finnes trekk med dobbelt skjørt, men det blir litt overkill.
Seler blir bare tull, det eneste stedet jeg syns det kan være OK er innvendig i hel tørrdrakt eller på spruttrekk uten neopren i tuben. .
Fremtiden kommer av sig selv, fremskrittet ikke.
User avatar
hotshot
 
Posts: 2966
Joined: 17 Apr 2013, 13:58
Location: Akershus

Re: Egenskaper til padlejakke?

Postby Marius Engelsen » 01 Aug 2018, 06:09

Jakken blir nok ikke helt tett i halsen nei, men det er vel noe av ulempen man må leve med om man vil ha en jakke man kan lufte med i halsen. Har vert under sikkert 30 ganger, for treningens skyld, bare en gang ufrivillig, og har ikke reagert på at hetten har vert i veien. Hetten har ett slags dreneringssystem bak på skuldrene, så det blir ikke mye vann liggende.

Til selve rulletreningwn har jeg diverse neoprenhetter fra en lang dykkerkarriere liggende, også hetter led warm-neck som passer utenpå halstettingen på jakken. Har også «sado-hette» med glatt neopreninnside som ikke blir brukt, som jeg kan klippe til ett «halsbånd» fo å tette bare rundt halsen om jeg ikke vi ha hele hetten på. Men til ufrivillig tilfeldige velter, så kommer det nok ikke mange dråpene vann ned i halstettingen.

Når det gjelder disse buksene. Vil ikke en latextetting eller annen tett løsning uten mulighet for å åpne rundt anklene være farlig om buksen fylles med vann?

Ser Alfa fritid har en som har dobbelt akjørt i livet, og dobbel neoprenlukking rundt anklene med bortelåsåpning: https://www.alfafritid.no/produkt/padle ... padlebukse
Selv om den var litt dyrere, enn disse man finner til rett under tusenlappen som eks. NRS Endurance pants som også ser fin ut. Men sistnevnte har ikke dobbelt skjørt i livet. Har dobbelt skjørt i livet noe dor seg på buksen? Får man det tettere slik?
Padler fra Askøy :)
User avatar
Marius Engelsen
 
Posts: 315
Joined: 26 Jun 2018, 13:03
Location: Askøy

Re: Egenskaper til padlejakke?

Postby hotshot » 01 Aug 2018, 08:55

Fortid som dykker er selvsagt en fordel, bla. som du nevner med tilgang til utstyr, hetter, fottøy osv.
Jeg har også testet dette med "neopren-skjerf" som ekstra tetting i halsen: det funker.
Jeg har pleid å lage slikt av en bit av låret på gamle våtdrakter fra Europris, loppis osv.

Tetting i ankelen på bukse blir jo en "enveis-ventil" hvis det kommer mye vann i. Jeg liker neopren bedre enn latex fordi det er mer robst og lettere å reparere/justere størrelse. Latex er nok litt tettere. Dobbel mansjett er fornuftig mest fordi det beskytter latexen mot skader. Livet i buksa blir gjerne innerste lag, så det er små sjanser for at den fylles med vann uansett hvilken løsning som velges her. Luftemuligheter er vel nettopp: luftemuligheter når det blir klamt. Jeg testet en gang pusteegenskapene til en padlejakke med en liten løpetur i solsteiken. Ikke mye å rope hurra for! Åpne håndledd og hals på normale landkrabbeplagg ventilerer myye mer!

En viktig funksjon til bekledning er å holde vann ute av kajakken. Det er større sjanse for at jakken fylles med vann enn buksen. I utgangspunktet holder man seg jo også i båten. Derfor velger jeg ofte å ta begge skjørtene på jakken utenpå spruttrekket slik at evt. vann i jakken ikke dreneres på innsiden. Ved å avslutte skjørtene i riktig rekkefølge blir det uansett en dobbel tetning, innerste skjørt slutter øverst. Dette er også lettere å håndtere enn innerskjørtet inni spruttrekket. Vær obs på at neste viktige lekkasjepunkt er selve spruttrekket mot sittebrønnsargen (cockpitkanten). Derfor er mange spruttrekk enten belagt med latex eller lignende glatt materiale i anleggsflaten (beskytter også mot slitasje) eller dene flaten er "naken" neopren uten stoff-belegg. Hvis det er strikk med utvendig vev som ligger an,, kan det lekke en del når dette området kommer under vann. Merker likevel ofte litt kaldt vann mot midjen ved kanting innenfor alle lag, selv når alt er i orden, det skal ikke mye til.......
Dobbelt skjørt i buksen blir etter min mening smør på flesk, og jeg tror ikke jeg ville betalt noe ekstra for dette. Når sant skal sies, er jeg glad til for å finne riktig størrelse av slike ting. Og som nevnt, det er sjelden jeg bruker tørrbukse: da jeg var mer aktiv i elvepadlemiljøet pleide vi å si at gode rullere ble dårlige svømmere. Dvs. at når man holder seg i båten, holder man seg også tørr på bena.
Fremtiden kommer av sig selv, fremskrittet ikke.
User avatar
hotshot
 
Posts: 2966
Joined: 17 Apr 2013, 13:58
Location: Akershus

Re: Egenskaper til padlejakke?

Postby Marius Engelsen » 02 Aug 2018, 11:35

Kom forresten på en ting når det gjelder hette på jakken. Når jeg tar på meg padlevesten blir hetten alltid liggende under vesten. Hetten drar jeg kun opp av vesten om jeg trenger den, så den er ikke i veien på noen som helst måte når man skal svømme/rulle etc.:)
Padler fra Askøy :)
User avatar
Marius Engelsen
 
Posts: 315
Joined: 26 Jun 2018, 13:03
Location: Askøy

Re: Egenskaper til padlejakke?

Postby Marius Engelsen » 12 Aug 2018, 15:04

Er dette bra saker når det gjelder tørrdrakt? Halv pris, 4500kr; https://www.padlespesialisten.no/produc ... gLjb_D_BwE
Padler fra Askøy :)
User avatar
Marius Engelsen
 
Posts: 315
Joined: 26 Jun 2018, 13:03
Location: Askøy

Re: Egenskaper til padlejakke?

Postby Marius Engelsen » 12 Aug 2018, 17:25

Jeg kan få en Nemo Force, brukt men ubrukt, til 3500kr.

 Er dette greie tørrdrakter? https://nemo.no/produkt/nemo-force-10-torrdrakt/

Den har ikke hette, ikke skjørt til spruttrekket. Men spiller det noen særlig rolle eller? Jeg mener, er man tørr, så er man tørr. Og pusteevnen er vel ikke allverden uansett hvilke drakt man kjøper?
Padler fra Askøy :)
User avatar
Marius Engelsen
 
Posts: 315
Joined: 26 Jun 2018, 13:03
Location: Askøy

Re: Egenskaper til padlejakke?

Postby hotshot » 12 Aug 2018, 18:26

En av de få tørrdraktene som har blitt testet i bladet Padling:
https://www.padlesiden.no/artikler/torr ... adlejakke/

Testen er grei nok, men etterlater noen spørsmål. Og noen ting må du teste selv.
Det første er passform: hel dress avslører at kropper er forskjellige! Du må kunne bevege deg uhemmet og fritt sittende i kajakken, en drakt som er for kort i ryggen er fælt. Bedre å sægge litt, men du skal ikke snuble i sokkene når du går. Denne drakten har sokker av neopren; kanskje en god ide. Sokker av latex er noe "unnskyld uttrykket". Sårbare og vonde å ta av og på. Test med relevant fottøy! Et gammelt triks er å ta glatte plastposer på bena før du trer på padlesko eller annet.
Billig Typhoon drakt har latex sookker. Mange har sokker av samme stoff som drakten, evt. forsterket utgave.
En del drakter har innvendige bukseseler som gjør det greiere før du har fått på spruttrekket. Det holder ting på plass.

Halsmansjetten på bildet i Padling ser hyggelig ut :D Hette savnes neppe, og skjørt på drakta har som hovedoppgave å hindre vann i båten.
Glidelås foran er enklest å håndtere.

Antagelig et greit kjøp, men man må jo prøve.
Fremtiden kommer av sig selv, fremskrittet ikke.
User avatar
hotshot
 
Posts: 2966
Joined: 17 Apr 2013, 13:58
Location: Akershus

Next

Return to Bekledning

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest