Test av Gumotex Swing 1, oppblåsbar kajakk

Test av Gumotex Swing 1, oppblåsbar kajakk

Postby machineboy » 09 Jul 2015, 14:43

Tenkte det var greit å skrive et par ord om den oppblåsbare kajakken Gumotex Swing 1. Da jeg kjøpte den var det lite info å finne på nettet, og som nybegynner kan det være fint å vite litt hvordan kajakken oppfører seg. Merk; Jeg er helt uerfaren når det kommer til kajakker, så dette må leses som en nybegynners betraktninger.

Gumotex er et tjekkisk merke, og har i følge nettsiden deres laget produkter i 60 år. Jeg har fra før av en luftkano fra Advanced Elements, men hadde lyst å teste Gumotex'en da denne kun veier litt over 11 kilo og tar liten plass når den er sammenpakket. Kajakken er laget i et tykt materiale som de kaller Nitrilon, og inntrykket etter 5-6 turer er at dette er en solid bygd farkost. Den har tre luftkamre, venstre, høyre og bunn, og ventilene er solide trykkventiler med festekrok til pumpa. Ingen fare for at slangen faller ut når du pumper opp! To aluminiumsstenger festes på tvers av båten, som gjør at dekket heves og kajakken blir mer stabil. Setet festes i stropper og ryggen kan justeres i lengderetning. En fotstøtte kan også justeres med en stropp og blir spent fast mellom veggene på kajakken. I tillegg er det en plastslange som man fører inn i coamingen (hva heter dette på norsk?) som gjør selve sitteåpningen litt mer solid. En styrefinne monteres i et spor i bunnen akter. Uten denne tror jeg kajakken er vanskelig å holde retningen med!

Fra man pakker ut båten til den er klar for padling bruker man mellom 5 og 10 minutter. Kajakken har en fin men bred form når den er oppblåst. Den er veldig stabil, og forholdsvis enkel å komme inn og ut av. Jeg er 181 og har god plass til bein og bagasje, og får god støtte for knærne ut i kanten på kajakken.

Båten ligger naturlig nok høyt på vannet, men er veldig mye lettere å padle enn min oppblåsbare kano. Den er utsatt for vind, og ikke særlig retningsstabil - men til gjengjeld veldig trygg og leken. Jomfruturen ble tatt i 6-8 sekundmeter vind og 50-100 cm bølger, og selv jeg som aldri har padlet i kajakk før følte meg helt trygg. Siden kajakken er 90cm bred og man sitter ganske lavt, synes jeg 220cm lang åre blir i korteste laget. Den er selvfølgelig ingen racer, men GPS'en har vist rundt 4,5 km/t i gjennomsnittshastighet på turene mine på rundt halvmila. Problemet er at det tar mye krefter å holde tempoet oppe, og i sterk motvind blir det tungt i lankene.

Men som en kompakt, lett, morsom båt til korte turer er denne kjempefin. Jeg har også hatt barn på fanget i den, og selv om det ikke funker for lange distanser er dette en fin båt å ha med på tur. Hvis man ikke tar ut aluminiumsstengene, tar det sekunder å rulle sammen båten og slenge den i bagasjerommet. Den tørker også raskt siden luftkamrene ikke ligger inni stoff som på andre modeller. Jeg har også stroppa kajakken fast på en gammel Bergans-sekk og tatt den med på en kort vandring, så til turer til vann som ligger langt fra parkeringsplassen kan denne være ideell.

Etter noen turer med denne har jo kajakkinteressen vokst, så jeg har nå kjøpt en "ordentlig" touringkajakk med senkekjøl og ror. Det er selvfølgelig noe helt annet å padle i (og en drøm i motvind sammenlignet med luftkajakk), men jeg kommer til å beholde Swing'en som en lett og morsom båt for turer i sjø og vann.

En liten padletur rundt Ormøya/Malmøya med Gumotex Swing:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=vSLF2XHAogo[/youtube]
machineboy
 
Posts: 2
Joined: 09 Jul 2015, 07:28

Re: Test av Gumotex Swing 1, oppblåsbar kajakk

Postby Kvase » 09 Jul 2015, 17:03

Din film
Dyslektiker
Valley Aquanaut st + Shoreline orginal = Atlantic LV + Perspectiv elvekajakk
Nordkapp LV glasfiber + PH Hammer

http://turliv.no/kajakklenker.html
http://youtu.be/YoB8t0B4jx4
https://www.youtube.com/watch?v=XOwl-bMfIkc
User avatar
Kvase
 
Posts: 4418
Joined: 11 Oct 2009, 20:34
Location: Arendal


Return to Anmeldelser

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests