(Surf)ski - flattvanns ski, betraktninger

Re: (Surf)ski - flattvanns ski, betraktninger

Postby hotshot » 07 Sep 2018, 23:49

Dine nye erfaringer bekrefter vel det vi har ment om at vekt merkes mest når vi bærer. Har siden sist merket at rocker i sidevangene motvirker den tradisjonelle svingeeffekten ved kanting. Når jeg kanter Tsunamien, fortsetter dem nesten rett frem.
Fremtiden kommer av sig selv, fremskrittet ikke.
User avatar
hotshot
 
Posts: 2918
Joined: 17 Apr 2013, 13:58
Location: Akershus

Re: (Surf)ski - flattvanns ski, betraktninger

Postby hotshot » 07 Sep 2018, 23:58

Dobbelt post. Slett
Fremtiden kommer av sig selv, fremskrittet ikke.
User avatar
hotshot
 
Posts: 2918
Joined: 17 Apr 2013, 13:58
Location: Akershus

Re: (Surf)ski - flattvanns ski, betraktninger

Postby veltern » 17 Sep 2018, 10:49

veltern wrote:Interessante betraktninger, "hotshot", enig i mye der. Vi har nok en litt forskjellig oppfatning av hva "rocker" strengt tatt er, men vi forstår jo hverandre. Ifølge "skaperne" av begrepet, eller parameteren, har den sin opprinnelse i hvor mye båten kunne vagges i lengderetning.

Ser at den kjente kajakk-anmelderen Jan Fjelde har samme oppfatning som meg angående "rocker" og "spring", altså at "rocker" egentlig referer spesifikt til krumningen av selve kjøllinjen.
Men det er klart, som "Hotshot" skriver, at kjøllinjen i seg selv har lite (egentlig intet) volum, og at det er delen av skrogbunnen under vannlinjen som gir mye av egenskapene til en kajakk,- men den kan på mange skrog være en målbar indikator på krumningen av skrogbunnen, som for eksempel på mange surfski. For å presisere (flisespikke?) så refererer "rocker" kun til kjølinjen, mens "spring" kan referere til både kjøllinje og skrogbunn, slik jeg har oppfattet begrepene.

https://www.padlesiden.no/tester/perception-essence-17/
Jan Fjelde:
"Denne båten har spring både i dekk og kjøl.

Essence har lite spring i både dekk og kjøl. Høyst moderat rocker (bue i kjøllinjen) begunstiger retningsstabilitet og fart. Noe av svingegenskapene må nødvendigvis bli ofret, men jeg synes at fabrikken har klart å oppnå et lykkelig kompromiss. For optimal bæring, er bunnens moderate v-form strukket langt ut mot stevnene. Sammenlignet med andre havkajakker vi har hatt til test, er bevegeligheten rundt nullpunktet av en art som mange vil vite og sette pris på. Karakteristikken sladrer om forutsigbar stabilitet, med et islett av lekenhet. Den sekundære har et tidlig innslagspunkt og fremhever seg ved å ha flott progresjon og meget høy sluttstivhet"
.

Setter stor pris på Jan Fjeldes detaljrike beskrivelser av mange testede kajakkers egenskaper og parametre.
veltern
 
Posts: 566
Joined: 27 Aug 2014, 12:32

Re: (Surf)ski - flattvanns ski, betraktninger

Postby veltern » 25 Jun 2019, 13:25

Da har undertegnede padlet mer, for å sammenligne Nelo 520 (52 cm bred) med en lånt Stellar SEI (46 cm bred), Spirit 570 (PE) (50 cm bred) og Nordic Kayaks Rapido 2. (44 cm bred) da mest med tanke på egenskapene for touring eller trening på rolige forhold, i ferskvann.

Her kommer Nordic Kayaks Rapido 2 klart best ut, med behagelig stabilitet i forhold til bredden, og størst fart. Overraskende er at forskjellen i skrogbredde mellom Stellar SEI (46 cm) og Rapodo 2 (44 cm) kun er 2 cm, men at forskjellen i gjennomsnittsfart er såpass stor, da til Rapidoens fordel. Kan skyldes at Stellar SEI har mer rocker. NK Rapido har moderat rocker, fortreffelig med henblikk på høyest mulig fartspotensiale på flattvann. Kan vel legges til at skrogvolumet også spiller inn, NK Rapido passer bedre til gjennomsnittspadlere på 70 til 80 kg, men Stellar nok er bedre egnet for noe tyngre padlere, på 80 til 100 kg vil jeg tro.
Kommer med en review av NK Rapido 2 i en annen avdeling av forumet snart. Produksjonen av NK Rapido 2 er dessverre opphørt, og NK har lagt seg mer på en konstruksjons-linje med skrogkonfigureringer under vannlinjen som gir svakere stabilitet, mer rocker, og egenskaper med mer vekt på surf. Leit for padlere som søker etter en rask og samtidig relativt stabil flattvannsracer.
Den nye produktserien fra NK her: http://www.nordickayaks.se/
veltern
 
Posts: 566
Joined: 27 Aug 2014, 12:32

Re: (Surf)ski - flattvanns ski, betraktninger

Postby veltern » 11 Aug 2019, 11:06

Nordic Kayaks har altså endret sine modeller i retning av mer rocker (spring).
Tolker det slik at de da legger mest vekt på egenskapene ved surfing på bølger. Det samme gjør nesten alle andre produsenter av surfski. Økt spring er ikke nødvendigvis fordelaktige båtegenskaper for flattvannspadlere.
Konkurransepadlere med surfski burde kunne optimalisere for forskjellige forhold: en surfski med mindre spring for rolige forhold, og en med mer spring for grovere sjø.
NK har sluttet å produsere sin Rapido 2.0, den hadde moderat spring, - en relativt rask kajakk på rolige forhold.
Håper at en produsent innser at surfski-konkurransepadlere, eller ditto treningspadlere, kan ha behov for en kajakk med mindre spring for økt fart i rolige forhold.
Skiløpere på snø har ofte mange par ski, for forskjellige snøforhold. En surfskipadler bør også har surfeski med forskjellige egenskaper tilpasset forholdene.
Håper NK kan hjelpe oss der i overskuelig fremtid?
veltern
 
Posts: 566
Joined: 27 Aug 2014, 12:32

Re: (Surf)ski - flattvanns ski, betraktninger

Postby veltern » 11 Aug 2019, 11:23

Det er kommet noen nyheter fra produsentene av surfski:
Think har kommet med sin nye "JET", for mindre og lettere padlere: 520 cm x 48 cm. For padlere på 35 - 70 kg, opp til ca 170 cm. Tilbys i to materialtyper.
https://www.utinaturen.no/kajakk/surfsk ... /think-jet

Videre har Fenn kommet med en lignende surfski for lettere padlere, Fenn "BONITO": 420 cm x 50 cm, ca 12 kg i glassfiberversjon (kommer kun i glassfiber, ser det ut til).
Målgruppen er padlere opp til 75 kg og 175 cm.

Skal se om vi kan få kjøpt inn minst en av disse to for å få brukererfaring, - også med tanke på review.

Think Jet er altså hele 1 meter lengere enn Fenn Bonito, og 2 cm smalere i skrogbredde. Fenn Bonito kommer gunstig ut i pris i forhold til Think Jet.
- - -
Har tidligere så vidt nevnt en økonomiversjon av 3-lags-PE-surfski: Fjord S55. Denne er 505 cm x 55 cm, oppgitt til 25 kg. Rimelig priset nå, sett i forhold til lignende surfski i PE: Epic V7 og NK Breeze (PE).
https://www.utinaturen.no/kajakk/tur-og ... fjord-s-55
veltern
 
Posts: 566
Joined: 27 Aug 2014, 12:32

Re: (Surf)ski - flattvanns ski, betraktninger

Postby veltern » 17 Aug 2019, 10:18

Gode nyheter: NELO har lansert en K1-kajakk med med surfski-sittebrønn. Det betyr lite spring (rocker) og potensiale for høy hastighet på flattvann/rolige forhold:
https://www.nelo.eu/product/viper-46-ski/
Ringperm skrev:
Ikke at jeg er noen ekspert, men såvidt meg bekjent så brukes surfski mest til å padle på havet. Spesielt i områder med store havdønninger. Dessverre så må jeg med skam og personlig skuffelse tilså at jeg kun har brukt surfski'en to ganger etter kjøp.
Det var den gang da surfeski kun ble konstruert med tanke på å ri bølger. Verden er nå kommet et langt skritt lenger. Inngrodde forestillinger står for fall.

Ved å lese en aktuell tråd på surfski.info får man innblikk i den nye trenden for surfski: Høy hastighet og sikkerhet innen K1-regimet. Flere land godtar nå surfski-K1 i konkurranser, også med lenseluke.

Undertegnede har som kjent misjonert i flere år for det store potensialet for surfski på flattvann/moderate forhold. Nå kommer altså en storaktør oss i møte: NELO.
Fryktet at da Charlupsky kom inn hos NELO ville det bli dreining mot store skrog for store og tunge padlere (Charlupsky er det). Frykten var ubegrunnet. Den nye Nelo Viper Ski 46 kommer visstnok i 2 eller 3 sittebrønnstørrelser!

Tester gjengitt på surfski.info antyder at Nelo Viper 46 Ski har samme fart som NELO 550 surfskien, som er 550 cm lang, 30 cm lengere enn Viper 46 Ski. Nelo 550 har betydelig mer rocker, for å håndtere større bølger, men Viper 46 Ski har minimum rocker, for fart på flattvann.
https://www.surfski.info/forum/2-announ ... mitstart=0

Håper vår hjemlige importør tar inn NELO Viper 46 Ski til neste sesong.

Litt leit at Nordic Kayaks i det senere har gått i motsatt retning mtp. spring/rocker: NK har nå øket spring på sine nyere modeller, altså mer med tanke på bølgehåndtering enn fart på flatt vann. Derved beveger NK seg etter min mening bort fra en virkelig stor potensiell brukergruppe for surfski.
NELO, derimot, ser ut til å ha innsett flattvann-surfskienes store potensiale.
Gode nyheter: NELO har lansert en K1-kajakk med med surfski-sittebrønn. Det betyr lite spring (rocker) og potensiale for høy hastighet på flattvann/rolige forhold:
https://www.nelo.eu/product/viper-46-ski/
- - - -
Edit: Importøren av Nelo hit opplyser at de tok inn kun ett eksemplar av Nelo Viper 46 Ski. Og at den gikk unna umiddelbart. Samt at interessen for denne kajakken har vært stor i det siste. Kommer ikke inn nye Nelo Viper 46 Ski før neste år, dessverre, får vi opplyst.
Last edited by veltern on 19 Aug 2019, 11:29, edited 2 times in total.
veltern
 
Posts: 566
Joined: 27 Aug 2014, 12:32

Re: (Surf)ski - flattvanns ski, betraktninger

Postby Ringperm » 17 Aug 2019, 23:31

veltern wrote:
Ringperm wrote:Ikke at jeg er noen ekspert, men såvidt meg bekjent så brukes surfski mest til å padle på havet. Spesielt i områder med store havdønninger. Dessverre så må jeg med skam og personlig skuffelse tilså at jeg kun har brukt surfski'en to ganger etter kjøp.

Verden er nå kommet et langt skritt lenger.


Ha ha, jeg håper da virkelig det. Du siterer tross alt et 10 år gammelt innlegg, begravet dypt ned i forumets barndom. *hello2*

Når det er sagt, har jeg fremdeles surfskien, og kun brukt den to nye ganger siden den gang. Nå er den oppheng for sykkeldekk og annet sykkelutstyr.
Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
User avatar
Ringperm
 
Posts: 989
Joined: 09 Oct 2009, 11:16
Location: Stavanger

Re: (Surf)ski - flattvanns ski, betraktninger

Postby veltern » 19 Aug 2019, 07:48

Der var det kommet en ny anvendelse for lange og smale båter. Henge sykkeldekk og slanger på. Lurt.
Hvilken surfski er dette?
veltern
 
Posts: 566
Joined: 27 Aug 2014, 12:32

Re: (Surf)ski - flattvanns ski, betraktninger

Postby Marius Engelsen » 19 Aug 2019, 10:41

veltern wrote:Der var det kommet en ny anvendelse for lange og smale båter. Henge sykkeldekk og slanger på. Lurt.
Hvilken surfski er dette?


Lurer jeg også på, for jeg skulle gjerne hatt litt ekstra oppbevaringsplass i garasjen. Kanskje denne løser noe av problemet?
Padler fra Askøy :)
User avatar
Marius Engelsen
 
Posts: 277
Joined: 26 Jun 2018, 13:03
Location: Askøy

PreviousNext

Return to Surfskipadling

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests